| Tytuł: | Czy to kiła? Jak to się leczy? |
| Autor: | Hamster 24.2.2011, 09:57 |
| Witam! Ostatnio na mojej klatce piersiowej pojawiły się jakieś dziwne różówe plamki. Podobno może być to objaw kiły. Jeżeli jest to kiła, to co mam zrobić w tej sytuacji? Czym może grozić jej nieleczenie? Czy da się ją wyleczyć całkowicie?Ile czasu potrzeba na leczenie ?? Jakie badania trzeba zrobić aby się upewnić czy to akurat ta choroba? | |
| Autor: | Lily 24.2.2011, 13:30 |
| Z tego co jest mi wiadome, to leczy się jednorazowym zastrzykiem z jakimś antybiotykiem, ale to chyba nie jest objaw kiły. | |
| Autor: | OSA 25.2.2011, 09:54 |
| Dlaczego pomyślałeś od razu o kile? Jest to raczej jakaś choroba skóry i idź z tym do lekarza rodzinnego lub dermatologa. | |
| Autor: | Janek 25.2.2011, 13:16 |
| Było się trochę niegrzecznym :d Raczej to nie jest objaw kiły, tylko jakiegoś stanu zapalnego lub choroby skórnej. Jeśli miałby być to jakiś stan zapalny to radzę wziąć pyralginę, ponieważ ma działanie przeciwzapalne. Jednak mimo wszystko lepiej będzie jak odwiedzisz lekarza i trochę przystopujesz :) | |
| Autor: | Seba 28.2.2011, 08:27 |
| Jak dla mnie, to powinieneś iść z tym do lekarza, ponieważ takie plamy są jednym z objawów kiły, ale mogą wskazywać też na choroby skórne. A tak na przyszłość radzę uważać :) | |
| Autor: | Adrian 28.2.2011, 10:13 |
| Moim zdaniem powinieneś iść jak najszybciej do urologa. On wszystko Ci powie, co powinieneś zrobić. Jeśli okaże, się, że nie jest to kiła, to musisz iść do dermatologa, bo prawdopodobnie jest to objaw jakiejś choroby skórnej. | |

Kiła
Sposobem zarażenia się kiłą jest przejście choroby przez matkę na płód. Zdarza się, że takie maleństwo może urodzić się z ciężkimi powikłaniami oraz wadami układu nerwowego jak i innych narządów.
AIDS
Znamy wiele teorii na temat tego, w jaki sposób wirus zdołał dotrzeć do społeczności homoseksualistów, a potem się rozprzestrzenić. Większość autorytetów jest zdania, że przybył on z Afryki Zachodniej na Haiti, a stamtąd do Stanów Zjednoczonych.
Sepsa
Do podstawowych objawów sepsy możemy zaliczyć podwyższone tętno powyżej 90 uderzeń na minutę, obniżona temperatura ciała poniżej 36 stopni, lub podwyższona powyżej 38, liczba leukocytów we krwi poniżej 4000 komórek w mm3 lub powyżej 12000 komórek w mm3.