Choroby weneryczne

choroby-weneryczne_wiem_o_zdrowiu

Forum -> wyniki badań krwi WR (weneryczne)

Tytuł:wyniki badań krwi WR (weneryczne)
Autor:linka
12.5.2010, 04:52
Hej. Dzisiaj odebralam wyniki badan na obecnosc HIV i WR - choroby weneryczne. WR: - i tu mam watpliwosci - napisano : odczyn kłaczkujący z antygenem VDRL - ujemny (co to jest i co to znaczy ze ujmeny) Napisano rowniezpodejrzenie kiły wczesnej, objawowej, bezbjawowej, poznejm wrodzonej. Kontrola po leczeniu kily późnej, kiły wrodzonej, rzeżączki, badanie profilaktyczne. Co to wszystko znaczy? Moj TZ ma rzeżączkę....ale czy ten antygen VDRL ujemny oznacza , ze a nie mam, jesli jest ujemny? No to jesli tak, to czemu jest podejrzenie... Niestety z uwagi na okres, badanie ginekologiczne dopiero za tydzien...

Autor:qulka
lekarz prawde ci powie ,skoro mas zokres a masz wyniki badan to wystarczy do wyjasnienia sprawy.

Autor:
Ujemny znaczy ujemny, czyli zero, czyli nie ma antygenu, czyli nie jesteś zarażona. Teoretycznie. Praktycznie - nawet jeśli jesteś zarażona, nie ma jeszcze antygenu we krwi. Okres inkubacji tej choroby średnio wynosi 3-4 tygodnie, ale może sięgać nawet 3 miesięcy. W tym czasie odczyny kiłowe mogą być już dodatnie, ale mimo zakażenia mogą być jeszcze ujemne. Pojęcia nie mam czemu masz podejrzenie kiły, jeśli Twój partner ma rzeżączkę. O to musisz spytać lekarza, który Cię na te badania skierował. To inne choroby. Kiłę wywołuje krętek blady, rzeżączkę dwoinka rzeżączki, to inna bajka jest. Ale może lekarz wydumał Ci te badania po objawach chorobowych, nie wiem i nie wyczytam tego z gwiazd, musisz pytać lekarza. VDRL oznacza, że (jeszcze) nie masz antygenów kiły we krwi, do rzeżączki ma się nijak.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

choroby-weneryczne_ciekawostki

Ciekawostki

Kiła
Sposobem zarażenia się kiłą jest przejście choroby przez matkę na płód. Zdarza się, że takie maleństwo może urodzić się z ciężkimi powikłaniami oraz wadami układu nerwowego jak i innych narządów.

Czy wiesz, że...

AIDS
Znamy wiele teorii na temat tego, w jaki sposób wirus zdołał dotrzeć do społeczności homoseksualistów, a potem się rozprzestrzenić. Większość autorytetów jest zdania, że przybył on z Afryki Zachodniej na Haiti, a stamtąd do Stanów Zjednoczonych.

Polecamy

Sepsa
Do podstawowych objawów sepsy możemy zaliczyć podwyższone tętno powyżej 90 uderzeń na minutę, obniżona temperatura ciała poniżej 36 stopni, lub podwyższona powyżej 38, liczba leukocytów we krwi poniżej 4000 komórek w mm3 lub powyżej 12000 komórek w mm3.

Archiwum

Pyralgina to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy dostępny w formie tabletek lub saszetek z rozpuszczalnym granulatem. Nazwa międzynarodowa leku to Metamizolum natricum. Producentem leku jest POLPHARMA. Pyralgina to lek niesteroidowy, przeciwzapalny z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo.